Home » De gevaren van de inzet van bouwdrogers en luchtontvochtigers bij hoge temperaturen

De gevaren van de inzet van bouwdrogers en luchtontvochtigers bij hoge temperaturen

Geplaatst op

20 mei 2022

Categorieën

Onze luchtontvochtigers kunnen ingezet worden bij ruimtetemperaturen tussen 5 en 35°C. Wij hebben onze klanten altijd uitgebreid geïnformeerd over de inzet van onze bouwdrogers bij lage temperaturen en willen u nu informeren over het inzetten bij hoge temperaturen.

In 2018 werden we plotseling geconfronteerd met bouwdrogers en luchtontvochtigers waarbij de bedrading verbrand was en soms in combinatie met een defecte compressor. Uit onderzoek bij ons intern en bij de fabriek is geconstateerd dat dit euvel optreedt bij overschrijding van de voorgeschreven ruimtetemperaturen.

Actueel worden we geconfronteerd met extreem hoge buitentemperaturen, net als in de zomer van 2018. We hebben bij testen geconstateerd dat bij buitentemperuren rond en boven de 30°C door de warmte afgifte van de bouwdroger/luchtontvochtiger en eventuele randapparatuur zoals isolatie drogers in afgesloten ruimtes, de gestelde grenswaarden voor de ruimtetemperatuur overschreden worden.
Het risico is extra groot indien er relatief grote bouwdrogers geplaatst worden in kleine afgesloten ruimtes. Als bijvoorbeeld een hoge capaciteit bouwdroger (DF800) ingezet wordt voor het drogen van een complete eengezinswoning is het risico op overschrijding van de grenswaarde zeer gering.

Hoe kleiner de ruimte, des te makkelijker worden de grenswaarden overschreden. Zeker bij de inzet van te grote drogers en als er ook andere warmte afgevende apparatuur in de ruimte aanwezig is.

Tips om op te letten:

  • Pas de capaciteit van de ingezette droger aan op de ruimte inhoud (DF200 voor 200 m³, DF400 voor 400 m³ etc.)
  • Bij hoge temperaturen in combinatie met een lage relatieve vochtigheid kunt u kiezen voor de inzet van ventilatoren in combinatie met open deuren en ramen.
  • Controleer de ruimte tempratuur in de ruimte als alle apparatuur draait.
  • Zorg dat de bouwdrogers/luchtontvochtigers schoon zijn zodat de interne warmte makkelijke afgegeven kan worden. Let ook op eventueel vervuilde filters.

Gerelateerde blogberichten

Hoe kunt u veilig werken met gevaarlijke stoffen in bouw?

Herkent u het volgende? U heeft een mooie (renovatie) klus binnengehaald, zodra u hiermee begint moet het één en ander natuurlijk eerst worden afgebroken, voordat u aan het renoveren kunt beginnen. Bij dit hak en breekwerk komt nog altijd veel gevaarlijke stoffen...

Hoe kun je optimaal drogen in de winterperiode?

Het is weer kouder, de auto’s zitten in de ochtend weer dik onder het condens en de wegen blijven lang vochtig. Dit zijn eerste tekenen dat er in de afbouwfase (in de nieuwbouw) ook weer grote vochtproblemen zullen ontstaan. De grote vraag is nu ‘’hoe krijgen we de...

Voor welke toepassingen zijn de Dryfast elektrische kachels ontwikkeld

Elektrische kachels worden in veel prijsklassen en voor verschillende toepassingen aangeboden. Wanneer men kiest voor een elektrische kachel voor bijverwarming in een werkplaats, hobbyruimte, tijdelijke behuizing, etc. moet er worden gekeken naar andere factoren dan...

Laat uw reactie achter

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties