Home » We moeten ventileren?!

We moeten ventileren?!

Geplaatst op

20 mei 2022

Categorieën

Om de kans op coronabesmetting door middel van aerosolen te reduceren moeten we veel ventileren, maar wat als dit niet zo makkelijk kan en als we afhankelijk zijn van een vaste installatie die ons binnenklimaat beheerst?

Vooral in het voorjaar en op de koelere zomerdagen, is het mogelijk om ramen open te zetten, zodat er verse buitenlucht de ruimte in kan komen. Echter merkt men in de praktijk toch regelmatig dat er in kantoren en restaurants gewerkt wordt met een aircosysteem om het binnenklimaat ten alle tijden aangenaam te houden, zodat klanten zich aangenaam voelen en medewerkers productiever blijven. Doordat een gezond binnenklimaat al een langere tijd een belangrijke rol heeft, wordt er (in modernere panden) vaak gebruik gemaakt van ventilatiesystemen of, indien dit niet aanwezig is, van minimale beluchting via ramen en/of ventilatieroosters. In de winter is dit vaak nog extremer doordat ramen en/of ventilatieroosters helemaal niet meer open staan om zo koste-efficiënt mogelijk de ruimtes op temperatuur te houden.

Bij recirculatie van lucht wordt veelal de lucht gefilterd op F7 (soms nog lager) niveau. Dit werkt uitstekend om de lucht te ontdoen van stofdeeltjes, maar deze filtert geen aerosolen uit de lucht. Om deze aerosolen uit de lucht te kunnen filteren moet er gebruik gemaakt worden van HEPA-filters. Uiteraard is het van belang dat deze filters gecertificeerd én daarmee geschikt zijn voor het luchtdebiet van de ventilatie-unit.

 

Mobiele oplossing

Het aanpassen van bestaande ventilatie-units die niet berekend zijn op HEPA-filtering, zal lastig en kostbaar zijn. Dit hebben wij ook ervaren tijdens de ontwikkeling van de TAC V+. Om gebruik te kunnen maken van een uiterst efficiënt HEPA H14 filter, moest een hele nieuwe machine ontwikkeld worden, doordat onze huidige machines niet de juiste luchtstroom creëerde en ook niet waren geoptimaliseerd voor deze toepassing. Eén van de unieke functies van deze luchtreiniger is dat het H14-filter periodiek (instelbaar) automatisch wordt verhit tot 100 graden Celsius. Hierdoor worden de eventuele virussen onschadelijk gemaakt en zijn op deze manier niet meer besmettelijk en overdraagbaar. Daarnaast heeft dit als nut om het filter zijn filter-efficiëntie te laten behouden voor een lange levensduur.

 

Wat is een HEPA-filter?

HEPA-filter staat voor High Efficiency Particle Air filter en zit in het middensegment van de absoluutfilters. Deze filters leveren een extreem hoge luchtkwaliteit omdat er gebruik wordt gemaakt van zeer hoogwaardige materialen. Dit staat garant voor uiterst constante prestaties, zodat een HEPA-filter ingezet kan worden in situaties waar zeer hoge eisen gesteld worden. Denk dan bijvoorbeeld aan operatiekamers, cleanrooms en farmaceutische-industrie, etc.

 

Hoe werkt een HEPA-filter?

Een HEPA-filter is zo ontworpen dat de deeltjes die hierdoorheen gevoerd worden door drie componenten worden onderschept. Bij filterklasse H13 wordt er hierdoor 99,95% van de (stof)deeltjes tot 0,3 micrometer (µm) uit de lucht gefilterd en bij H14 is dit zelfs 99,995%.

 

Kunnen alle filtermachines of ventilatiesystemen uitgerust worden met een HEPA H14 filter?

In principe is dit mogelijk. Echter is het is van groot belang dat het HEPA-filter correspondeert met de specificaties van de ventilator, die ervoor zorgt dat de lucht door het filter geblazen of gezogen wordt. Gaat er te veel lucht door het filter, dan zal deze niet meer corresponderen met zijn gecertificeerde filterklasse. Is de ventilator niet sterk genoeg en neemt het luchtvolume hierdoor enorm af, dan correspondeert het apparaat niet meer met de gewenste aantal luchtwisselingen per uur. 

 

Contact

Wilt u meer informatie, bent u benieuwd naar de testresultaten of wilt u weten hoe de TAC V+ bij u ingezet kan worden om zo de kans op eventuele besmettingsrisico’s bij u in de omgeving te verkleinen? Neem dan contact met ons op via: 010-426 14 10 of via info@dryfast.eu

 

Gerelateerde blogberichten

Hoe kunt u veilig werken met gevaarlijke stoffen in bouw?

Herkent u het volgende? U heeft een mooie (renovatie) klus binnengehaald, zodra u hiermee begint moet het één en ander natuurlijk eerst worden afgebroken, voordat u aan het renoveren kunt beginnen. Bij dit hak en breekwerk komt nog altijd veel gevaarlijke stoffen...

Hoe kun je optimaal drogen in de winterperiode?

Het is weer kouder, de auto’s zitten in de ochtend weer dik onder het condens en de wegen blijven lang vochtig. Dit zijn eerste tekenen dat er in de afbouwfase (in de nieuwbouw) ook weer grote vochtproblemen zullen ontstaan. De grote vraag is nu ‘’hoe krijgen we de...

Voor welke toepassingen zijn de Dryfast elektrische kachels ontwikkeld

Elektrische kachels worden in veel prijsklassen en voor verschillende toepassingen aangeboden. Wanneer men kiest voor een elektrische kachel voor bijverwarming in een werkplaats, hobbyruimte, tijdelijke behuizing, etc. moet er worden gekeken naar andere factoren dan...

Laat uw reactie achter

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties