Home » TAC V+ luchtreiniger

TAC V+ luchtreiniger

Geplaatst op

20 mei 2022

Categorieën

Er blijft veel onduidelijkheid heersen over de verspreiding van virussen anders dan door direct contact en grote druppelvorming door niezen of hoesten.

Ondertussen wordt er op universiteiten en in de media wereldwijd druk gediscussieerd over verspreiding van virussen d.m.v. aerosolen (minuscule druppelvorming) in afgesloten ruimtes met onvoldoende circulatie van frisse lucht en/of filtersystemen. Dit wordt onderbouwd, doordat het steeds duidelijker wordt dat er in de buitenlucht minder besmettingen plaatsvinden dan in afgesloten ruimtes, zoals hierboven beschreven.

Momenteel wordt er over het algemeen geadviseerd om de ventilatiesystemen aan te passen of gebruik te maken van schone buitenlucht. Wat echter vaak blijkt is dat deze stappen in de praktijk niet altijd even eenvoudig te realiseren zijn. Speciaal hiervoor zijn wij samen met onze partner Trotec gaan kijken naar de mogelijkheden op het gebied van filtering op H14 niveau met onze bestaande filtermachines. Echter is al snel gebleken dat onze huidige filtermachines niet optimaal werkten door de luchtstroom die ontstaat wanneer men deze op recirculatie gebruikt en niet op overdruk. In de standaard filtermachines wordt de vervuilde lucht aan de achterzijde aangezogen en nadat deze de filters gepasseerd is, aan de voorzijde uitgeblazen. Doordat lichte materialen (en zo ook lucht) altijd de makkelijkste weg nemen, zal dit met aerosolen ook zo zijn. Blaast men de lucht horizontaal door de ruimte, zullen de aerosolen precies hetzelfde doen. Dit betekent dus dat de aerosolen de complete ruimte zijn door geweest, voor deze weer bij de machine zullen arriveren.

Zoals in onderstaande afbeelding duidelijk is weergegeven, blaast de TAC V+ de lucht verticaal uit en zuigt hij de vervuilde lucht aan via de onderzijde. Dit zorgt ervoor dat aerosolen zo snel mogelijk dalen en de personen in ruimte veel minder lang blootgesteld worden aan aerosolen.

Filterklasse met juist luchthoeveelheid 

Naast een ideale luchtstroom is er meer nodig om de lucht effectief te reinigen. Een H14 (HEPA) voldoet ruimschoots aan de norm van filtering, echter is dit wel gekoppeld aan de hoeveelheid lucht welke door de gebruikte ventilator wordt gegenereerd. Door simpelweg een HEPA-filter te plaatsen achter een ventilator, geeft dit geen garantie dat de filter goed zijn werk doet.

Om een filterklasse te kunnen waarborgen, moet een HEPA-filter dus corresponderen met de specificaties van de ventilator. De toegepaste H14-filter is volledig gecertificeerd tot 1200 m³/u, wat de TAC V+ eenvoudig kan leveren.

Decontaminatie

Wat gebeurt er nu met alle virussen die zijn opgevangen door het H14 filter? De TAC V+ is naast zijn doordachte luchtstroom zeer uniek door de decontaminatie mogelijkheid, waarbij het hittebestendige HEPA-filter op ieder gewenst moment tot 100°C verhit kan worden en zo 100% zeker alle opgevangen virussen in het element inactief maakt. Dit kan automatisch ingesteld worden; zodra de machine uitschakelt, opstart of op een geprogrammeerde interval. Om dit speciaal ontwikkelde HEPA-filter zoveel mogelijk te beschermen tegen onnodige vervuiling zoals fijnstof, wordt er ook gebruik gemaakt van een F7 filter (bij de luchtinname).

Zoals bij alle filters, zal ook dit HEPA-filter door de tijd vervuilder raken waardoor de weerstand in het filter toeneemt. Speciaal hiervoor maakt de TAC V+ motor gebruik van een Flowmatic systeem wat de luchtdruk automatisch verhoogd, zodat de machine toch aan de ingestelde luchthoeveelheid kan blijven voldoen.

Indien één van de filters volledig verzadigd zou zijn, zal de machine per filter aangeven dat deze vervangen dient te worden. Mocht dit het H14 (HEPA) filter zijn, dient men uiteraard wel eerst de decontaminatie cyclus te doorlopen. Zo waarborgt de TAC V+ in alle opzichten schone lucht voor gebruikers maar ook voor diegene die wellicht een keer de filter moeten vervangen. Bij gebruik van deze machines in publieke ruimtes, zal het HEPA-filter gemiddeld tussen de 6 en 12 maanden meegaan.

Contact

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op met ons kantoor in Nederland via 010-426 14 10 of via ons kantoor in Belgie via: 03-544 83 94

Gerelateerde blogberichten

Hoe kunt u veilig werken met gevaarlijke stoffen in bouw?

Herkent u het volgende? U heeft een mooie (renovatie) klus binnengehaald, zodra u hiermee begint moet het één en ander natuurlijk eerst worden afgebroken, voordat u aan het renoveren kunt beginnen. Bij dit hak en breekwerk komt nog altijd veel gevaarlijke stoffen...

Hoe kun je optimaal drogen in de winterperiode?

Het is weer kouder, de auto’s zitten in de ochtend weer dik onder het condens en de wegen blijven lang vochtig. Dit zijn eerste tekenen dat er in de afbouwfase (in de nieuwbouw) ook weer grote vochtproblemen zullen ontstaan. De grote vraag is nu ‘’hoe krijgen we de...

Voor welke toepassingen zijn de Dryfast elektrische kachels ontwikkeld

Elektrische kachels worden in veel prijsklassen en voor verschillende toepassingen aangeboden. Wanneer men kiest voor een elektrische kachel voor bijverwarming in een werkplaats, hobbyruimte, tijdelijke behuizing, etc. moet er worden gekeken naar andere factoren dan...

Laat uw reactie achter

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties