Home » Kunnen ontvochtigers/ bouwdrogers schade veroorzaken aan verse bouwmaterialen?

Kunnen ontvochtigers/ bouwdrogers schade veroorzaken aan verse bouwmaterialen?

Geplaatst op

20 mei 2022

Categorieën

Belangrijk bij dit onderwerp is wat men verstaat onder de begrippen bouwdroger en/of ontvochtiger, omdat er, ten onrechte, ook gesproken wordt van bouwdrogers als men eigenlijk kachels (olie, gas of elektrisch) en ventilatoren bedoelt. Met ontvochtigers/bouwdrogers bedoelen we: – die apparaten, waarbij volgens het koeltechnische warmtepompprincipe, vocht onttrokken wordt aan de lucht.

Ontvochtigers/bouwdrogers zonder, of in combinatie met ventilatoren
Kort en duidelijk kan gesteld worden dat er met ontvochtigers/bouwdrogers alleen of in combinatie met ventilatoren geen schade aangebracht kan worden aan verse bouwmaterialen mits er op dezelfde wijze gewerkt wordt in de bouw als op een warme droge zomerse dag.

Wat bedoelen we hiermee?
Iedereen die in de bouw werkt weet, dat er op warme droge dagen maatregelen getroffen moeten worden om te snelle droging van verse vloeren en vers pleisterwerk te voorkomen. Men voorkomt dit door wanden met water te bevochtigen, vloeren met plasticfolie af te dekken en te sterke ventilatie met droge buitenlucht tegen te gaan. Op een koude en regenachtige dag in de winter vergeet men dit soms en worden bouwdrogers, ventilatoren en kachels in deze kritische periode wel ingezet zonder wanden te bevochtigen en/of vloeren af te dekken.

Waarom neemt men deze maatregelen en voor hoe lang?
Chape, anhydriet en pleisterwerk moeten in alle rust het toegevoegde water aan zich binden (aan de kristallen) om zo op sterkte te komen. Bij chape vloeren is de periode dat er geen geforceerde droging mag plaatsvinden 7 dagen. Bij anhydriet vloeren en pleisterwerk geldt een periode van 24 tot 48 uur, afhankelijk van de voorschriften van de fabrikant. Indien men deze periodes in acht neemt, kan een ontvochtiger/bouwdroger met of zonder ventilatoren geen schade aan uw bouwmaterialen veroorzaken.

Ontvochtigers/bouwdrogers zonder, of in combinatie met ventilatoren en kachels
Indien ontvochtigers/bouwdrogers ingezet worden in combinatie met kachels verandert het verhaal wel, zeker als kachels verkeerd toegepast worden.

Verse vloeren binden voldoende water aan zich binnen 7 dagen (chape) of 24 tot 48 uur (gietvloeren). Dit water kan na deze periode niet onttrokken worden aan de vloer door ontvochtigers/ bouwdrogers. Vocht aan verse vloeren onder de 30 dagen oud kan echter nog wel aan vloeren onttrokken worden bij te hoge temperaturen (boven 35°C) door verkeerde kachels of de verkeerde toepassing van kachels. Denk hierbij aan enkelwandige elektrische kachels (zie blog) en warme luchttransportslagen direct op de vloer. De vloer kan in deze gevallen gaan verstoffen waardoor coatings en lijmen plaatselijk niet hechten.

Ook kunnen er scheuren ontstaan door grote temperatuurverschillen in een vloer waardoor er spanningen in de vloer ontstaan.

Schades ontstaan door?
Veel schades in de bouw ontstaan door de toepassing van kachels en nooit door ontvochtigers/ bouwdrogers, indien de 24/48 uur en 7 dagen regel (afhankelijk van materiaal) toegepast wordt.

Dryfast verzorgt zeer leerzame trainingen op het vlak van ontvochtiging, neem contact met ons op via: 010-4261410 of stuur een email naar: info@dryfast.eu

Gerelateerde blogberichten

Hoe kunt u veilig werken met gevaarlijke stoffen in bouw?

Herkent u het volgende? U heeft een mooie (renovatie) klus binnengehaald, zodra u hiermee begint moet het één en ander natuurlijk eerst worden afgebroken, voordat u aan het renoveren kunt beginnen. Bij dit hak en breekwerk komt nog altijd veel gevaarlijke stoffen...

Hoe kun je optimaal drogen in de winterperiode?

Het is weer kouder, de auto’s zitten in de ochtend weer dik onder het condens en de wegen blijven lang vochtig. Dit zijn eerste tekenen dat er in de afbouwfase (in de nieuwbouw) ook weer grote vochtproblemen zullen ontstaan. De grote vraag is nu ‘’hoe krijgen we de...

Voor welke toepassingen zijn de Dryfast elektrische kachels ontwikkeld

Elektrische kachels worden in veel prijsklassen en voor verschillende toepassingen aangeboden. Wanneer men kiest voor een elektrische kachel voor bijverwarming in een werkplaats, hobbyruimte, tijdelijke behuizing, etc. moet er worden gekeken naar andere factoren dan...

Laat uw reactie achter

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties