Home » Is Duitsland al duidelijk een stap verder met de aanpak van het coronavirus?

Is Duitsland al duidelijk een stap verder met de aanpak van het coronavirus?

Geplaatst op

20 mei 2022

Categorieën

Het coronavirus, het meest actuele onderwerp van dit moment, maar tegelijkertijd ook het meest zorgelijke en onduidelijke onderwerp. Veel onduidelijkheid blijft bestaan; Hoe verspreidt het zich nu daadwerkelijk? Waar moeten we opletten in een ruimte? Wat zijn geschikte mondkapjes? Wat zijn potentiële oplossingen om besmettingsrisico’s zo veel mogelijk te reduceren?

 Professor Christian Kähler (expert op het gebied van aerosolen) is op zondag 25 oktober te gast bij DAS! op de Duitse zender NDR. In dit programma geeft Professor Kähler antwoord op velen vragen met behulp van zijn onderzoeken en testen. Bekijk hieronder de hele uitzending op NDR. 

Mondkapjes

Het belangrijkste bij een mondmasker is dat zowel de mond als neus bedekt is en dat deze goed aansluit op het gezicht, zo niet dan kunnen er aerosolen vrijkomen via de openingen. Met testresultaten laat hij zien dat de juiste mondkapjes wel degelijk zinvol zijn!

Ventileren met ruimteluchtreiniger

Professor Kähler heeft een klaslokaal nagebouwd om de verspreiding van aerosolen in beeld te brengen. Hierdoor kan er goed getest worden wat de effecten van een luchtreiniger zijn. Voor zijn onderzoek heeft hij gebruik gemaakt van meerdere luchtreinigers waaronder de TAC V+. Hij geeft aan dat de combinatie van een efficiënt HEPA H14 filter en hoge luchtvolume, de TAC V+ zeer efficiënt is voor gebruik in klaslokalen. De TAC V+ verminderd de aerosolconcentraties zelfs beter dan ventileren met verse buitenlucht (na ±18 minuten). Tevens is ventileren met verse buitenlucht in veel gevallen niet wenselijk nu de buitentemperatuur zakt.  Voor een effectieve verlaging van aerosolconcentraties in ruimtes waar meerdere mensen bij elkaar komen (in dit geval een klaslokaal) moeten 6 luchtwisselingen per uur plaatsvinden.

De vraag wordt gesteld waarom deze luchtreiniger nog niet in elk klaslokaal staat in Duitsland. Hierop wordt geantwoord dat op dit moment wordt geadviseerd om te ventileren met verse buitenlucht (na ±21:00 minuten). Het lastige is natuurlijk dat dit de aankomende periode vrijwel niet meer mogelijk is i.v.m. de koudere temperaturen. De kosten voor dit apparaat lijken een ‘probleem’ te vormen, maar wat als we kijken naar de gemaakte kosten voor elk geïnfecteerd persoon in het ziekenhuis? Of de kosten van ziekteverzuim in het onderwijs? Dan zouden de kosten van deze ruimteluchtreiniger geen rol moeten spelen.

(Na ±29 minuten) Professor Christian Kähler heeft diverse luchtreinigers getest van onafhankelijke bedrijven, niet alleen de TAC V+. Hij heeft het testscala zo breed mogelijk gemaakt en getest met grote en kleinere luchtreinigers, maar ook de luchtreinigers die men in elektronicazaken kan kopen. De laatste is per definitie al niet geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld klaslokalen doordat de luchtvolume en filtercapaciteit simpelweg te klein zijn. Deze apparaten zijn vooral ontwikkeld voor privégebruik.

Het gebruik van schermen

(Na ±31 minuten) Een interessant onderwerp m.b.t. het gebruik van schermen. Hier wordt uitgelegd door Professor Christian Kähler hoe schermen effectief ingezet kunnen worden in klaslokalen “waar in veel gevallen de anderhalve meter niet gehanteerd kan worden”.

Vanuit het Verenigd Koninkrijk

Ook hier wordt duidelijk gekeken naar omringende landen, hoe gaan zij om met het coronavirus? Wat is het verschil in het besmettingspercentage van de bevolking? De volgende video van BBC NEWS laat duidelijk zien dat Duitsland druk bezig is met het onderzoeken en potentiële oplossingen bedenken om bijvoorbeeld de lucht te reinigen in klaslokalen zodat de besmettingen op scholen sterk worden verminderd. Bekijk hieronder de video

 

Is Duitsland al duidelijk een stap verder?

We zien dat Duitsland heel erg bezig is met het zoeken naar tijdelijke oplossingen en mogelijkheden. Daar is deze (wetenschappelijk onderbouwde) luchtreiniger een onderdeel van. De TAC V+ kan niet in alle situaties worden ingezet, zoals bijvoorbeeld een bioscoop, simpelweg omdat de ruimte hiervoor te groot en hoog is. Maar dit apparaat kan wel worden ingezet in klaslokalen, sportscholen, kantoren, dokterspraktijken, apotheken, etc.  De testresultaten laten duidelijk zien dat dat de TAC V+ effectief is om besmettingsrisico’s m.b.t. het coronavirus zoveel mogelijk te reduceren waardoor scholen (met uiteraard alle andere aangepaste maatregelen) op een zo veilig mogelijke manier door zouden kunnen gaan.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de TAC V+ ruimteluchtreiniger?

Neem dan contact met ons op via: 010-426 14 10 of via info@dryfast.eu

Gerelateerde blogberichten

Hoe kunt u veilig werken met gevaarlijke stoffen in bouw?

Herkent u het volgende? U heeft een mooie (renovatie) klus binnengehaald, zodra u hiermee begint moet het één en ander natuurlijk eerst worden afgebroken, voordat u aan het renoveren kunt beginnen. Bij dit hak en breekwerk komt nog altijd veel gevaarlijke stoffen...

Hoe kun je optimaal drogen in de winterperiode?

Het is weer kouder, de auto’s zitten in de ochtend weer dik onder het condens en de wegen blijven lang vochtig. Dit zijn eerste tekenen dat er in de afbouwfase (in de nieuwbouw) ook weer grote vochtproblemen zullen ontstaan. De grote vraag is nu ‘’hoe krijgen we de...

Voor welke toepassingen zijn de Dryfast elektrische kachels ontwikkeld

Elektrische kachels worden in veel prijsklassen en voor verschillende toepassingen aangeboden. Wanneer men kiest voor een elektrische kachel voor bijverwarming in een werkplaats, hobbyruimte, tijdelijke behuizing, etc. moet er worden gekeken naar andere factoren dan...

Laat uw reactie achter

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties