Professor Christian Kähler (expert op het gebied van aerosolen) is op zondag 25 oktober te gast bij DAS! op de Duitse zender NDR. In dit programma geeft Professor Kähler antwoord op velen vragen met behulp van zijn onderzoeken en testen. Bekijk hieronder de hele uitzending op NDR.
Mondkapjes
Het belangrijkste bij een mondmasker is dat zowel de mond als neus bedekt is en dat deze goed aansluit op het gezicht, zo niet dan kunnen er aerosolen vrijkomen via de openingen. Met testresultaten laat hij zien dat de juiste mondkapjes wel degelijk zinvol zijn!
Ventileren met ruimteluchtreiniger
Professor Kähler heeft een klaslokaal nagebouwd om de verspreiding van aerosolen in beeld te brengen. Hierdoor kan er goed getest worden wat de effecten van een luchtreiniger zijn. Voor zijn onderzoek heeft hij gebruik gemaakt van meerdere luchtreinigers waaronder de TAC V+. Hij geeft aan dat de combinatie van een efficiënt HEPA H14 filter en hoge luchtvolume, de TAC V+ zeer efficiënt is voor gebruik in klaslokalen. De TAC V+ verminderd de aerosolconcentraties zelfs beter dan ventileren met verse buitenlucht (na ±18 minuten). Tevens is ventileren met verse buitenlucht in veel gevallen niet wenselijk nu de buitentemperatuur zakt. Voor een effectieve verlaging van aerosolconcentraties in ruimtes waar meerdere mensen bij elkaar komen (in dit geval een klaslokaal) moeten 6 luchtwisselingen per uur plaatsvinden.
De vraag wordt gesteld waarom deze luchtreiniger nog niet in elk klaslokaal staat in Duitsland. Hierop wordt geantwoord dat op dit moment wordt geadviseerd om te ventileren met verse buitenlucht (na ±21:00 minuten). Het lastige is natuurlijk dat dit de aankomende periode vrijwel niet meer mogelijk is i.v.m. de koudere temperaturen. De kosten voor dit apparaat lijken een ‘probleem’ te vormen, maar wat als we kijken naar de gemaakte kosten voor elk geïnfecteerd persoon in het ziekenhuis? Of de kosten van ziekteverzuim in het onderwijs? Dan zouden de kosten van deze ruimteluchtreiniger geen rol moeten spelen.
(Na ±29 minuten) Professor Christian Kähler heeft diverse luchtreinigers getest van onafhankelijke bedrijven, niet alleen de TAC V+. Hij heeft het testscala zo breed mogelijk gemaakt en getest met grote en kleinere luchtreinigers, maar ook de luchtreinigers die men in elektronicazaken kan kopen. De laatste is per definitie al niet geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld klaslokalen doordat de luchtvolume en filtercapaciteit simpelweg te klein zijn. Deze apparaten zijn vooral ontwikkeld voor privégebruik.
Het gebruik van schermen
(Na ±31 minuten) Een interessant onderwerp m.b.t. het gebruik van schermen. Hier wordt uitgelegd door Professor Christian Kähler hoe schermen effectief ingezet kunnen worden in klaslokalen “waar in veel gevallen de anderhalve meter niet gehanteerd kan worden”.
Vanuit het Verenigd Koninkrijk
Ook hier wordt duidelijk gekeken naar omringende landen, hoe gaan zij om met het coronavirus? Wat is het verschil in het besmettingspercentage van de bevolking? De volgende video van BBC NEWS laat duidelijk zien dat Duitsland druk bezig is met het onderzoeken en potentiële oplossingen bedenken om bijvoorbeeld de lucht te reinigen in klaslokalen zodat de besmettingen op scholen sterk worden verminderd. Bekijk hieronder de video
Is Duitsland al duidelijk een stap verder?
We zien dat Duitsland heel erg bezig is met het zoeken naar tijdelijke oplossingen en mogelijkheden. Daar is deze (wetenschappelijk onderbouwde) luchtreiniger een onderdeel van. De TAC V+ kan niet in alle situaties worden ingezet, zoals bijvoorbeeld een bioscoop, simpelweg omdat de ruimte hiervoor te groot en hoog is. Maar dit apparaat kan wel worden ingezet in klaslokalen, sportscholen, kantoren, dokterspraktijken, apotheken, etc. De testresultaten laten duidelijk zien dat dat de TAC V+ effectief is om besmettingsrisico’s m.b.t. het coronavirus zoveel mogelijk te reduceren waardoor scholen (met uiteraard alle andere aangepaste maatregelen) op een zo veilig mogelijke manier door zouden kunnen gaan.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de TAC V+ ruimteluchtreiniger?
Neem dan contact met ons op via: 010-426 14 10 of via info@dryfast.eu